DECISION ASSESSMENT DOCUMENT








DOCKET NO.:  99-7079 (Fed. Cir.)		ACTIVITY:  RATING





NAME:  Boyer v. West





ISSUE(S):  Evaluating hearing loss 	





ACTION BY COURT:  Affirm		DECISION DATE:  4-10-00





FACTS:  This case was appealed to the U.S. Court of Appeals for the Federal Circuit (Federal Circuit or Court) from a decision of the Court of Appeals for Veterans Claims (CAVC).  The veteran was service connected for left-ear hearing loss, evaluated as zero percent disabling.  He argued that VA’s rating schedule for hearing loss improperly treated his right ear hearing as normal for the purposes of evaluating his service-connected left-ear hearing loss.  In essence, the veteran’s contention was that hearing is inherently a bilateral ability; one’s relative ability to hear in each ear affects one’s overall ability to hear.  Thus, a veteran’s overall impairment of earning capacity from service-connected hearing loss in one ear is necessarily affected by any hearing loss in the other ear, even if the loss is less than total and not service-connected.  By limiting its consideration of hearing loss in the other ear to total loss if the loss is not service-connected, VA failed to satisfy its duty to compensate veterans for impairment of earning capacity.  





Also, the veteran argued that 38 C.F.R. § 4.85(f), which was promulgated after the CAVC issued its decision in this case, was “nothing more than the Secretary’s tardy attempt to codify his previously unwritten policy.”  As a result, the veteran urged that if the Court determined that the VA decision, based on a VA General Counsel opinion, VAOPGCPREC 32-97, is contrary to law, it should also hold that section 4.85(f) is contrary to law.





ANALYSIS:  The Federal Circuit pointed out that the clear intention expressed by Congress in 38 U.S.C. § 1160(a)(3) was that when a non-service connected hearing loss in one ear is total, it must be considered by VA when evaluating a service-connected total hearing loss in the other ear.  The Court noted that if Congress had intended to permit consideration of partial non-service-connected loss of function with respect to hearing, it would have done so with an explicit provision akin to that in subsection 1160(a)(1) (which refers to “blindness” not “total blindness”) or subsection 1160(a)(2) (which refers to “loss of use” of one kidney, not “total loss of use”).  From this, we can reasonably conclude that Congress knew what legislative action it was undertaking and that it intended that hearing loss be treated different than other loss of paired organ function.  





Since the CAVC did not rely upon 38 C.F.R. § 4.85(f), the Federal Circuit stated that it did not have jurisdiction to consider the validity or interpretation of the regulation.  





IMPACT ON DECISIONMAKERS/RECOMMENDED VBA ACTION(S):  None.
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Approved?
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