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RPO Letter 22-01-01



Director (00)

VA Regional Processing Offices

Atlanta, Buffalo, Muskogee, St. Louis



SUBJ:  Update:  Implementing the New Legislation

 

As we continue to develop procedures for implementing the new legislation, we want to keep you informed.  A circular is coming out shortly covering Public Laws 106-398 and 106-419.  In the meantime, we’re providing an update that should be of help.  



Unfortunately we can’t answer all questions yet.  For two of these provisions, we are working out final procedures with the Department of Defense (DoD).  Hopefully, in the interim, the enclosure will enable you to answer questions you receive most often from veterans and service members.  



A version of this update, targeted to veterans and service members, will also soon be available from our Internet News page.  The enclosure supplements our first summary, found on the Internet at http://www.gibill.va.gov/education/News/S1402summary.htm.  



As always, we appreciate your assistance in implementing the laws governing the education benefits programs.  











							/s/

						Celia Dollarhide

						Director, Education Service



Enclosure

�Frequently Asked Questions 



These are answers to some of the frequently asked questions we’re receiving about various issues involved with implementing the new legislation:  



What to Do Now 



Q:  How should we handle inquiries or claims from individuals who believe they may be eligible under the new provisions? 



A:  On most of these provisions, you can go ahead and accept claims for processing.  On others, you’ll need to continue to keep a list of inquirers.  We identify below the appropriate action for each provision.



The lists should include names, Social Security numbers, mailing addresses, phone numbers, and e-mail addresses if available.  Tell each inquirer they’ll receive instructions and more information as soon as procedures are finalized.  



Q:  How many lists do we need to keep?



A:  Keep three separate lists, identified below.



Elimination of Initial Period of Active Duty Requirement:  Chapter 30 



Process claims

�Q:  How should we handle inquirers who want to establish MGIB eligibility under this provision?

���A:  Go ahead and accept claims based on this provision.  Contact each person on the list you’ve been keeping and tell them to file a claim if they believe they’re eligible based on this provision, or if they want an official determination of eligibility.  



Make sure claimants understand that they must complete the obligated period, no matter how long, for whichever period of service they’re basing eligibility on.  This is a significant change to eligibility criteria.��

Caution:  We can pay benefits based on this new provision only for training on or after November 1, 2000.  



Previously, those with obligations of more than three years were required to complete three continuous years of active duty to be eligible.  Now they must complete the length of their obligation.  If the period they’re basing eligibility on is a four-year obligation, then they must complete four continuous years—if the period is six years, then they must complete six continuous years, and so on.  



Of course, they can still be eligible if they meet one of the exceptions allowed in previous law, such as hardship, convenience of the government, disability, etc.  Those exceptions were not changed.  For example, a service member with a four-year obligation who is separated after 30 months for convenience of the government (and meets other eligibility requirements) is still eligible.



Q:  What about people who were eligible before November 1, 2000, but won’t be eligible under this provision?



A:  Those people are still eligible.  No one who entered active duty before November 1, 2000, and was eligible under the provisions in effect at that time, will lose their eligibility because of this new provision.



Q:  What about people who weren’t eligible previously but are now eligible based on this provision?



A:  They should apply for benefits.  If they were previously denied benefits, they should reapply.  If they didn’t apply previously because they believed they weren’t eligible, they should file an original claim.  



Change in High School Requirement — Chapters 30 and 1606



Process claims�Q:  How should we handle inquirers who want to establish MGIB eligibility under this provision?



A:  Contact each person on the list you’ve been keeping and tell them, as well as other inquirers, to apply for benefits.  Be sure they understand that before they apply for benefits, they must obtain the high school diploma, equivalency certificate, or complete the equivalent of 12 semester hours leading to a college degree.



Caution:  We can pay benefits based on this new provision only for training on or after November 1, 2000.  

��Q:  What type of evidence do we need?



A:  Ask claimants to submit their own statement or any other evidence they may have to verify that they meet this requirement. 



Q:  What about those who were previously not eligible because they didn’t meet the high school requirement?



A:  Those who have been previously denied because of this requirement but are now eligible should reapply.  



Contributions up to $600:  Chapter 30  



Keep list of veterans only (DoD will handle inquiries from service members)

�Q:  Besides making a list of those who have been discharged from active duty, how should we handle inquirers who are eligible and want to make the contributions? ������A:  Tell inquirers who are on active duty that they’ll be receiving instructions from their branch of service, as soon as procedures are in place.  You don’t need to keep a list of these individuals.�� 

Be sure to tell each inquirer who has been discharged from active duty on or after November 1, 2000:  They must make these contributions by July 31, 2001.  They may start contributing on May 1, 2001.  Keep a list of these individuals. 



Q:  Will VEAP converters also be eligible to increase their monthly entitlement under MGIB by contributing amounts up to $600 after May 1, 2001?  



A:  No, unfortunately the law doesn't allow for VEAP converters to make these contributions.  

�

Q:  Who is eligible to make the contributions? 



A:  Only the following individuals are eligible to make these contributions:



Individuals on active duty and individuals discharged between November 1, 2000, and April 30, 2001, who are eligible for MGIB under Category I (those who first entered active duty after June 30, 1985, and meet other Category I eligibility requirements). 



Q:  Can the higher rate based on the contributions apply retroactively, to training received before May 1, 2001?



A:  No, the higher rate can be effective only for training after April 30, 2001.  



VEAP Converters:  Chapter 30  



Keep list�Q:  Besides making a list, how should we handle service members with VEAP who want to elect MGIB? ���A:  As of now, we don’t have final instructions for VEAP converters.  The Department of Defense (DoD) has said they aren’t yet ready to handle receiving the contributions.  We expect to see DoD's guidance coming out this month (January).  ��

In general, we can tell inquirers that electing MGIB is a good idea for every eligible VEAP participant who plans to receive at least six months of training, and who can make the $2,700 payment.  Even an eligible participant who used 36 months under VEAP can still receive 12 months under MGIB.  



In addition, we do have a fact sheet attached which you can provide to inquirers.  Caution inquirers to consider these facts carefully.  The timing of the conversion may make a big difference for some individuals.  The information on the fact sheet should help them in considering their own situations.



For example, some individuals might not be able to pay the full $2,700 now, but they don’t want to postpone their training.  Remember:  under the law, they can’t use MGIB until they’ve paid $2,700.  But once they’ve elected MGIB, they can’t continue to receive VEAP.  They could hold off on electing MGIB, use their VEAP until they’ve elected MGIB and paid the $2,700, and use MGIB for their remaining training.  But they must elect MGIB by October 31, 2001.  



Q:  Can a former VEAP participant convert even if he has no money in his VEAP account?



A:  Yes, former VEAP participants can convert even with a zero balance in their account, as long as they meet the other eligibility requirements.



Tuition Assistance “Top-Up”:  Chapter 30  



Accept claims and control�Q:  What should we tell inquirers who want to use MGIB to “top-up” Tuition Assistance (TA) for winter term 2001?������A:  Here’s how to handle these top-up questions:



Contact each person on the list you’ve been keeping.  Encourage them and other inquirers who need to use top-up benefits for winter term to go ahead and file the claim following the instructions below.  

But inform them that payments may be delayed as we await development of final payment procedures for this new benefit.��

Hold the claims until we’ve provided full instructions for processing payments.  For control purposes only, establish an EP 229, Benefit Indicator Chapter 32.  (We’re using a chapter 32 end product so that we may easily distinguish these claims from other chapter 30 claims.  We’re working on developing TIMS controls for top-up claims.)



Exception:  If you receive a claim for top-up without a Tuition Assistance (TA) approval form, establish EP 200.  If the claimant meets MGIB eligibility requirements, issue a Certificate of Eligibility and request the TA approval form.  If the claimant is not eligible, disallow and take EP 200.



Students who haven’t previously filed a claim for MGIB should do the following:

Request TA from their branch of service.

File the TA approval form along with their VA Form 22-1990.  The TA forms are different for each branch of service.  Soon we’ll provide sample copies of each TA approval form for your reference.  Students can get the 22-1990 from our Internet site at www.vba.va.gov/pubs/educationforms.htm.  

Indicate “top-up” on the 22-1990 in item 1A under the MGIB–Active Duty block



Students who have previously filed a claim for MGIB should simply submit their signed TA approval form.  



Important:  We won’t need an enrollment certification (VA Form 22-1999).  You won’t need to check for approval of the program for VA benefits; approval isn’t an issue.  That’s because top-up is an add-on to a DoD benefit.  



We determine their eligibility for MGIB.  If they’re eligible for MGIB, the TA approval form establishes their eligibility for top-up.  No certifications from the school are needed.  



What about the signatures on the approval form?  The approval form must be signed by the approving DoD officials.  Some branches of service require the commanding officer’s signature; some require the education service officer’s signature. 



Routinely accept the information about name of program, training time, enrollment dates, and charges for tuition and fees as shown on the TA approval form.  Don’t delay processing to request information unless information shown seems highly questionable. 



Q:  Will DoD pay 100% tuition assistance (TA)?



A:  DoD has indicated their policy will be to pay 100% TA if their budget permits, but this could vary from service to service.  Of course, if DoD does pay 100%, we won’t pay MGIB.  If DoD pays less than 100%, anyone who is eligible can receive the top-up for terms beginning on or after October 30, 2000.



Q:  Is there a limit to the amount of top-up that can be used?



A:  Yes, top-up is limited to 36 months.



Q:  Is there a limit to the monthly rate of top-up?



A:  The monthly rate of top-up can’t exceed the monthly rate for full-time training plus the additional amount payable based on contributions up to $600, and no additional amount for kickers.  



Caution:  The monthly rate of top-up has nothing to do with the service member’s actual training time.  



For example, even if the service member is training at a half-time rate, top-up can pay up to the basic full-time rate ($650 for those with obligations of three years or more) plus the additional amount payable for contributions.  For a member who is eligible under Category I, has an obligation of three years or more, and contributed $600, top-up is limited to $800 monthly ($650 plus the $150 payable based on the four-to-one return for amount of contributions.)



Q:  How will entitlement be charged for using MGIB top-up?  



A:  No Charge to Entitlement.  That’s the good news.  Under the law, service members won’t be charged entitlement for using MGIB as a top-up with TA.  They’ll be limited to 36 months of the top-up, but it won't be charged against their regular entitlement.  



Q:  What do we need to know about calculating the monthly rate after use of top-up?  



A:  After each use of top-up, the total monthly rate for MGIB, including kickers and additional amounts payable based on contributions up to $600, will be reduced based on the amount of MGIB used for the top-up.  (Total benefit they would have received before top-up minus amount of top-up used, divided by 36).



	Service members need to consider carefully their own situations before applying for top-up.  For example, those who take expensive courses using top-up need to consider whether they’ll take additional training after they’re discharged from active duty.  If so, they need to understand the effect of using the top-up.  They can then calculate whether their remaining benefits will cover additional training they might need.



Q:  Can the top-up apply retroactively, to training already received?



A:  Yes, the top-up can apply retroactively, but only for training in terms that began on or after October 30, 2000.



Licensing and Certification:  All Benefits Except 

Chapter 1606



Keep list�Q:  Besides keeping a list, what should we tell inquirers about the licensing and certification benefits?���A:  Caution inquirers that we are paying only the charges for the test, not for the course, or other licensing and certification fees.  ��

	Caution inquirers that the test must be approved for VA benefits by the State Approving Agency.



	We can pay only for tests taken on or after March 1, 2001.  



	You need only keep a list of inquirers who wish to file a claim for payment for a test.  You don’t need to keep a list of those who have general questions which you can answer.



If you receive questions about a specific test, or other questions you can’t answer, send an e-mail to vavbawas/co/224b.



Interval Pay:  All Benefits  



Process claims

�Q:  Can we go ahead and pay for intervals that fall under the new provision?���A:  Yes, until the circular comes out, if there’s clearly no question that the interval meets the requirements of the new law, then go ahead and pay.  (If benefits are payable for the interval under provisions in effect previously, go ahead and pay.  If the interval doesn’t meet previous requirements, determine whether you can pay based on the new provision, and pay if possible.)  



If there’s a question on a particular enrollment certification meeting the new requirements, send an e-mail to vavbawas/co/225b. ��

The interval must meet these requirements:

Doesn’t exceed eight weeks (56 days), and

The terms before and after the interval are at least as long as the interval

The interval begins after October 31, 2000.  



	Caution:  Count the actual number of days in a term and an interval.  Don’t simply subtract the beginning date from the ending date.



�VEAP CONVERSIONS

MGIB ELECTION FACTS



ELECTION BASICS



You have until October 31, 2001 to make the election.  

You have 18 months from the date of your election to pay $2,700.

You may not receive MGIB benefits until you make the full $2,700 payment.



CAUTION: You can't receive VEAP benefits once you make an election and you can't receive MGIB until you pay the $2,700.  Therefore, you need to carefully time your election and payment of the $2,700 to avoid a lapse in benefits.



FACTORS TO CONSIDER



Your basic monthly rate under the MGIB is $650 for 36 months of full-time training.  Under VEAP it's a maximum of $300 a month for 27 months of full-time training or $225 a month for 36 months of full-time training.  If you have a VEAP kicker, it will transfer over to the MGIB.

MGIB requires a nonrefundable $2,700 pay reduction on your part.  On the other hand, VEAP allows you to contribute any amount up to $2,700.  If you stay in VEAP, any unused portion of your VEAP contributions is fully refundable to you.  (Only the amount you contributed to VEAP is refundable, not the amount added to your contributions by the government.)

MGIB provides annual cost of living increases.  VEAP does not.

You can use a maximum of 48 months of entitlement under more than one VA education program.  For instance if you have already used 20 months of VEAP benefits, you would have 28 months (48 - 20) of entitlement under the MGIB.  

If you plan to go to school more than 36 months at full time, you may be able to maximize your total benefits by using VEAP right now and electing MGIB later on (but before October 31, 2001).  

VEAP pays more than the MGIB in certain limited situations.  This can happen if you attend low cost schools while on active duty or, if discharged, you attend low cost schools at less than 1/2 time training (generally 5 credits or less in a standard quarter or semester).  



WHEN NOT TO ELECT.  You should not elect  the MGIB in the following situations:



You have received or believe you will receive less than an honorable discharge.

You do not plan to go to school at least 6 months at full time under the MGIB.  (Six months is the break-even point for comparing MGIB with VEAP.  )

You plan to pursue only correspondence training because VEAP reimburses 100% of the cost of correspondence training whereas the MGIB reimburses only 55% of the cost.

You plan to use your VA benefits extensively while on active duty for low cost courses or, if discharged, for training at less than 1/2 time for low cost courses. 

You do not have a high school diploma or equivalent and you do not believe you will obtain one before applying for MGIB benefits.  A high school diploma or equivalent is a requirement to receive the MGIB.
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Attachment – VEAP Conversion Fact Sheet 








