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CONCLUSION:

For purposes of 10 U.S.C. § 16131(c)(1), a Medical Doctor (M.D.) degree program will be considered to be a professional degree program offered at a level beyond the baccalaureate degree, except when the facts found demonstrate that the institution offering the program does not require that the candidate have been awarded a bachelor's degree to be admitted to the program.

FACTS/ANALYSIS:  As originally enacted in 1984 by Public Law 98-525, the Montgomery GI Bill-Selective Reserve program provided that a reservist must be in pursuit of courses at an institution of higher learning and must not have "completed a course of instruction required for the award of a baccalaureate degree or the equivalent evidence of completion of study."  10 U.S.C § 2131(c)(1) (currently, § 16131(c)(1)).  VA interpreted this provision as barring benefits for pursuit of graduate level training prior to November 29, 1993.  38 C.F.R. § 21.7620(d) (1998).

On September 30, 1990, Public Law 101-189 amended the above requirement to extend the type of training for which benefits may be authorized to include "any program of education that is an approved program of education for purposes of chapter 30 [title 38, United States Code] other than a program of education in a course of instruction beyond the baccalaureate degree level."  Legislative history concerning this change in language suggests Congress intended to broaden the availability of benefits to include vocational-technical training programs, as a recruiting incentive for the enlisted ranks.  See H. R. No. 121, 101st Cong., 1st Sess. 281(1989).

In connection with a specific claim for education benefits, the Board of Veterans’ Appeals (Board) asked whether pursuit of a degree from a foreign school for a "Medical Doctor (M.D.)" program was always to be considered as evidence of pursuit of "a program of education in a course of instruction beyond the baccalaureate degree level" for purposes of 10 U.S.C. § 16131(c)(1), as provided for training received prior to November 29, 1993.  Second, the Board asked, if not, what are the guidelines for determining whether a program of education is to be considered undergraduate training or graduate training for purposes of that section?

In the specific claim before the Board, a reservist sought payment of benefits under the Montgomery GI Bill - Selective Reserve (MGIB) (chapter 106, title 10, United States Code; currently chapter 1606 of that title) for courses completed from August 1991 to November 1993 at an institution located in Mexico.  He was pursuing a "Medical Doctor" program.  The original certification of enrollment denoted the training as "graduate or advanced professional degree," but subsequently submitted documents described the training as undergraduate.  At the time of his initial enrollment in the Mexican institution, he already had been awarded a bachelor's, master's; and Ph.D. degree from American institutions.

The General Counsel reviewed relevant legislative history and the definition of “baccalaureate” and concluded that only those programs leading to a first professional degree that require a baccalaureate degree for admission should be considered as being beyond the "baccalaureate degree level" for purposes of the benefits in question.  If the student may enroll without need of a prior baccalaureate degree, then the first professional degree logically may be considered as not being beyond the baccalaureate degree level.

IMPACT/RECOMMENDATIONS:  A copy of this assessment will be furnished to the Education Service.

ACTION BY DIRECTOR, C&P SERVICE:

Approved?

_X__   ___
_____________/s/____________________
  11-20-00
Yes    No
Robert J. Epley

  Date


2

